Przepisy

Przepis na rurki skręcone z orzechami i gorgonzolą

Rurki skręcone z orzechami i gorgonzolą Czas na poznanie włoskich tortiglioni skręcanych rurek, które doskonale komponują się z wszelkimi mięsnymi sosami! Kształt i struktura tego

Rurki skręcone z orzechami i gorgonzolą

Czas na poznanie włoskich tortiglioni skręcanych rurek, które doskonale komponują się z wszelkimi mięsnymi sosami! Kształt i struktura tego makaronu powodują, że sos bardzo dobrze się z nim łączy i świetnie do niego przylega. We Włoszech możemy znaleźć tyle różnych rodzajów i kształtów makaronu, że przeciętny Kowalski z dostępem do sieciowych supermarketów czy dyskontów może zwątpić w swoją wiedzę o kulinarnym świecie. Rurki, muszelki, gwiazdeczki, kokardki, kółka, tasiemki, spaghetti, małe, duże, skręcane, skośne, proste, ze szpinakiem?. Jest w czym wybierać. Tortiglioni, czy skręcone rurki, pochodzą z Neapolu i uznawane są za jeden z najstarszych kształtów makaronów. Używany jest przede wszystkim jako składnik wszelkiej maści past od jarzynowych, pomidorowych czy śmietanowych zaczynając, a na mięsnych kończąc. Dziś proponujemy aromatyczną, typowo włoską pastę jak zwykle pyszną w smaku i banalną w przygotowaniu. Smacznego!

Składniki dla 4 osób:

*2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta,
*400 g rurek skręconych Arrighi,
*150 g gorgonzoli,
*40 g orzechów włoskich,
*100 g parmezanu,
*oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia,
*3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti,
*sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotuj sos pomidorowy: zagotuj pomidory doprawiając je solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym do uzyskania gęstej konsystencji. W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron al dente. Dokładnie wymieszaj odcedzony makaron z przygotowanym sosem.
Na końcu dodaj drobno posiekane orzechy i kawałki gorgonzoli. Makaron podawaj posypany startym parmezanem. Gotowe!

więcej inspirujących produktów i sprawdzonych przepisów znajdziesz na www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

A to już wiesz?  Błyskawiczny bezglutenowy deser biszkoptowy z miodem i owocami

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy