Przepisy

Pierogi z serem i truskawkami z puree owocowym

Letnie orzeźwienie – Pierogi z serem i truskawkami z puree owocowym Lato to czas, kiedy oczekujemy, aby obiady były lekkie, pożywne, a ich przygotowanie nie

Letnie orzeźwienie – Pierogi z serem i truskawkami z puree owocowym

Lato to czas, kiedy oczekujemy, aby obiady były lekkie, pożywne, a ich przygotowanie nie wymagało dużo czasu. Najlepsze są dania owocowe lub warzywne, które dodają energii, a jednocześnie nie są bombą kaloryczną. Na letnie obiady, kolacje, a także podwieczorki idealnym daniem będą pierogi z owocami, zwłaszcza jeśli podamy je okraszone mrożonym musem. Słodkie, ale jednocześnie orzeźwiające, stanowią świetną propozycję dla dzieci i dorosłych – szczególnie podczas upałów, gdy nasz apetyt nieco się zmniejsza przez wysokie temperatury.

Pierogi z serem i truskawkami z puree owocowym:

Składniki:

*1 opakowanie Pierogów z serem i truskawkami Jawo,
*600 g świeżych lub mrożonych truskawek,
*cukier do smaku,
*dwa liście melisy do dekoracji

Przygotowanie:

Truskawki zmiksować cukrem na jednolitą masę. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Pierogi ugotować: wrzucić zamrożony produkt na 3 litry posolonego wrzątku i nie przerywając wrzenia gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Ugotowane pierogi podawać polane musem owocowym i przybrane liśćmi melisy. Mus można dowolnie modyfikować. Równie smaczny i zdrowy będzie mus z jagód lub malin, a jeśli wolimy intensywne smaki, możemy przyrządzić orzeźwiające puree z kiwi lub brzoskwiń. Smacznego! www.jawo.pl

A to już wiesz?  Kasza jaglana na Dzień polskiej żywności

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy