Rozkoszne domowe czekoladki z tahini

Informacja prasowa
Poznań, 27 listopada 2018 r.

Zmysłowa gorzka czekolada, aksamitna pasta tahini i chrupiące masło orzechowe. Trzy intensywne smaki, które zamiast się kłócić, idealnie się komplementują w formie domowych czekoladek. Jedyne, czego ci potrzeba, aby skosztować tej dekadencji, to proste, naturalne składniki i odrobina cierpliwości!
Jeśli nie próbowałeś dotąd połączenia czekolady i tahini, przygotuj się na zaskakujące nowe doznania. Kremowa pasta z sezamu, po którą sięgasz przyrządzając domowy hummus, jest podstawą wielu deserów ? ciast, ciasteczek, batonów i lodów. Trudno jednak o przepis łatwiejszy, niż te stylowe domowe czekoladki! Ich przygotowanie zajmie ci tylko kilka minut, a resztę pracy wykona za ciebie? zamrażalnik.
Swój intensywny smak czekoladki zawdzięczają naturalnym składnikom. Postaraj się więc
o masło orzechowe bez dodatków, prawdziwe kakao i dobrą pastę tahini. Tak przyrządzone czekoladki to doskonała alternatywa dla przetworzonych (i zwykle przesłodzonych) świątecznych przysmaków dostępnych w sklepach. Upewnij się, że masz w zamrażalniku wystarczająco dużo miejsca na wybraną foremkę, i do dzieła!
Składniki
? 1 szklanka masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)
? 3-4 łyżki tahini (np. marki Jasmeen)
? 1/3 szklanki kakao
? 1/3 szklanki syropu klonowego
? ? szklanki płynnego oleju kokosowego
? Gruboziarnista sól morska do posypania
? Laska wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie
? Wszystkie składniki (prócz soli) wymieszaj w dużej misce. Jeśli używasz prawdziwej wanilii, ostrożnie otwórz laskę nożem i połącz jej zawartość z pozostałymi składnikami.
? Wybraną formę wyłóż dokładnie papierem do pieczenia. Wlej do środka masę, pomagając sobie gumową łopatką. Równomiernie rozprowadź zawartość po całym dnie.
? Posyp wierzch odrobiną gruboziarnistej soli i umieść formę w zamrażalniku.
? Po upływie kilku godzin, gdy masa zastygnie, ostrożnie wyjmij czekoladę z formy.
? Bezpośrednio przed podaniem pokrój blok na małe kawałki. Gotowe!
Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), a także warzywa ? gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.
Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Authors
Top