Przepis kulinarny Sycylijskie Arancini

Przepis kulinarny
Sycylijskie Arancini

Składniki:
– 2 saszetki ryżu parboiled (np. marki Britta)
– 1 cebula
– 600 ml bulionu lub wody
– 50 g masła
– 50 g tartego parmezanu
– 100 g sera mozzarella
– 2 roztrzepane jajka
– 100 g bułki tartej
– sól i pieprz
– olej do głębokiego smażenia
– mąka do obtoczenia
Wykonanie:
1. Cebulę posiekać i przesmażyć na łyżce masła, dodać ryż i podsmażyć 2 minuty.
2. Do ryżu dodać bulion lub wodę i gotować na małym ogniu do czasu aż ryż wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Wyłączyć ogień, dodać masło i parmezan, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Ryż przełożyć do miski, przykryć i schłodzić w lodówce około godziny.
4. Mozzarelle pokroić w 2 cm kostkę. Każdy kawałek mozzarelli obtoczyć w 4 cm warstwie ryżu formując kształt jajek.
5. Arancini obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć w oleju o temperaturze 170 stopni aż będą złote i chrupiące. Po wyciągnięciu odsączyć na ręczniku kuchennym i doprawiamy solą i pieprzem.

Authors

Top