Probiotyki

Probiotyki, jeszcze niedawno termin zupełnie nieznany, wraz z rozwojem nauki, który pozwolił na wyodrębnienie bakterii mających korzystny wpływ na organizm człowieka, zyskały wielką sławę. Rzeczywiście, bakterie probiotyczne wprowadzone do organizmu wraz z pożywieniem, zasiedlają jelita i mają bezpośredni wpływ na poprawę składu mikroflory, a jednocześnie stwarzają środowisko nieprzyjazne dla niekorzystnych bakterii, np. bakterii gnilnych.

Zatem rola probiotyków w przywracaniu równowagi, zwłaszcza po przebytych infekcjach wirusowych, jest nie do przecenienia. Jednak dobroczynna flora bakteryjna potrzebuje pożywki. Taką pożywką są prebiotyki – oporne na trawienie substancje, albo zawarte w żywności, albo do niej, w celach prozdrowotnych, dodawane. Prebiotyki, są to głównie pochodne cukrów prostych, pobudzają wzrost już obecnych w przewodzie pokarmowym szczepów bakterii, mających korzystny wpływ na zdrowie. O roli, jaką dla prawidłowego rozwoju dziecka, odgrywają prebiotyki, świadczyć może choćby fakt, że są one naturalnym składnikiem mleka matki.

Jednym z lepiej przebadanych prebiotyków jest inulina. Stymuluje ona wzrost bifidobakterii, wspierających system immunologiczny, chroniących błonę śluzową jelita i hamujących rozwój bakterii chorobotwórczych. Inulina występuje naturalnie w cykorii, porach, karczochach, czosnku, szparagach, cebuli, bananach. Najnowocześniejsze produkty żywnościowe, przeznaczone dla dzieci, są coraz częściej wzbogacane prebiotykami.

Rozwój wiedzy na temat zasad prawidłowego żywienia i roli poszczególnych substancji i składników żywnościowych z jednej strony, z drugiej zaś coraz częstsze rozchwianie naturalnego jadłospisu dzieci poprzez m.in. szeroką dostępność żywności typu fast food, batonów, słodzonych napojów gazowanych i związany z tym zjawiskiem rozwój chorób dietozależnych, powoduje, że racjonalne karmienie dzieci, służące ich prawidłowemu rozwojowi i zdrowiu, wymaga coraz większej wiedzy ze strony rodziców.

Dlatego coraz częściej na temat żywienia dzieci, i to nie tylko niemowląt, ale także dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, głos zabierają lekarze pediatrzy, traktując porady żywieniowe jako niezbędny element profilaktyki zdrowotnej dzieci.

Authors

Related posts

Top