Poznaj 9 najważniejszych trendów.

Jak będziemy jedli w 2019 roku?
Poznaj 9 najważniejszych trendów.

Kuchnia wegańska, soczyste steki, orientalne smaki, a może swojskie pierogi? Choć 2019 dopiero przed nami, specjaliści już wiedzą, jak będziemy jedli w nadchodzącym roku.

W 2019 roku Polacy wciąż będą poszukiwać nowych, kulinarnych inspiracji. Od kilku lat jesteśmy świadkami prawdziwej rewolucji na rodzimych stołach. Gruzińskie chaczapuri, koreańskie kimchi czy chińska wieprzowina z imbirem to potrawy, które Polacy już poznali i polubili. Choć pewne tendencje, takie jak zamiłowanie do kuchni śródziemnomorskiej, zdrowej żywności czy potraw wegańskich nie ulegną zmianie, to jednak rośnie nasza chęć do kulinarnych podróży i eksperymentów. Przedstawiamy 9 trendów kulinarnych, które zagoszczą nie tylko na naszych stołach, ale będą także mieć wpływ na nasz styl życia.

1. Ze Środkowego Wschodu prosto na nasz stół – w tym roku na naszych stołach zagoszczą potrawy typowe dla Kazachstanu, Uzbekistanu czy Tadżykistanu, oparte na aromatycznych potrawach mięsnych, produktach mącznych oraz nabiale. Ci, którzy nie unikają tego typu składników, zajadać się więc będą dobrze przyprawionymi pierożkami, makaronami czy tradycyjnym dla tych regionów pieczywem, jak choćby noni, baursakczy, patyr.

2. Dania prosto z Azji – w 2019 roku popularność zyska także pikantna kuchnia syczuańska, której najbardziej znanymi potrawami są kurczak Kung-Pao, zupa ostro-kwaśna czy podwójnie gotowana wieprzowina. Do naszego menu wejdzie także japoński kotlet katasu czy chiński bing, będący czymś pomiędzy chlebem a naleśnikiem. Coraz chętniej będziemy przygotowywać także potrawy kuchni perskiej czy tajwańskiej.

3. Marnować mniej ? podobnie jak w mijającym roku, także w 2019 ważny będzie trend Zero Waste. Coraz częściej wykorzystywać będziemy wszystkie dostępne składniki znajdujące się w lodówce, gotując w bardziej kreatywny sposób. Rośnie świadomość w zakresie racjonalnego kupowania, przechowywania i wykorzystywania produktów spożywczych. Coraz powszechniejsze staną się też ekologiczne opakowania na produkty, takie jak stworzona przez Polkę organiczna ,,folia? z grzybka herbacianego o nazwie SCOBY. Zawinięta w nią żywności zachowa świeżość nawet przez pół roku.

4. Technologia, by gotować szybciej ? innowacyjne urządzenia w naszej kuchni pozwalają nam na przygotowywanie smaczniejszych i zdrowszych potraw znacznie szybciej i sprawniej. W 2019 coraz więcej nas zda sobie z tego sprawę. Obecnie dostępne są rozwiązania takie jak na przykład piekarnik Dual Cook FlexTM marki Samsung, który pozwala piec dwie potrawy jednocześnie w odmiennych trybach i temperaturach.

5. Comfort Food, czyli jedzenie dla przyjemności – dla Polaków, podobnie jak dla narodów z południa Europy, ważny staje się nie tylko smak potrawy, ale także radość z jej przygotowywania oraz celebracja w gronie przyjaciół i rodziny. Istotny więc będzie sposób podania jedzenia, aranżacja przestrzeni i tworzenie odpowiedniego nastroju.

6. Food science, czyli z laboratorium na nasz talerz. Obecnie zwracamy uwagę nie tylko na smak i walory odżywcze posiłków, ale także na sposób podania. Dzięki możliwości eksperymentowania z kolorami czy teksturami potraw, możemy uzyskać efektownie wyglądające dania. Tak wykorzystując naturalne środki można otrzymać żywność, która przy odpowiednim świetle? fosforyzuje!

7. Stolik dla jednej osoby – nie zawsze jednak mamy czas na kreatywność w kuchni i celebrację posiłków. Wielu z nas pracuje w niestandardowych godzinach, często poza biurem ? w kawiarniach czy restauracjach. Zmieniające się przyzwyczajenia czy brak czasu sprawiają, że wiele lokali tworzy menu z myślą o pojedynczym gościu.

8. Inteligentne zarządzanie kuchnią ? Internet rzeczy prężnie wchodzi do naszych domów, nie omijając kuchni. Inteligentne lodówki, takie jak Family HubTM pomagają w doborze odpowiednich składników, w zależności od rodzaju dania. Na wbudowanym dotykowym ekranie czy wyświetlaczu naszego smartfona prezentują także informacje o produktach i terminie ich przydatności.

9. Polska kuchnia podbije Azję? ? nasze rodzime potrawy wciąż są mało popularne na świecie, jednak wzbudzają coraz większe zainteresowanie. Okazuje się, że rośnie ich rozpoznawalność na Dalekim Wschodzie – Japończycy, Chińczycy, Koreańczycy czy Wietnamczycy, jeśli mają okazję spróbować polskiej kuchni to zazwyczaj bardzo im smakuje. Do naszego kraju chętnie przyjeżdżają też ekipy telewizyjne i blogerzy z krajów Dalekiego Wschodu, Zjednoczonych Emiratów Arabskich czy RPA zainteresowani tematyką kulinarną. Podróżując po świecie coraz częściej też możemy napotkać restauracje serwujące dania z polskiego menu.

Podczas pierwszych urodzin przestrzeni kulinarnej Cook Story by Samsung o powyższych trendach opowiadała Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierownik Food Studies na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS.

Authors
Top