Jak prawidłowo odżywiać się w czasie ciąży

Jak prawidłowo odżywiać się w czasie ciąży

Przede wszystkim należy unikać:

- alkoholu, nawet sporadyczne picie napojów alkoholowych zwiększa ryzyko poronienia, odklejenia łożyska, urodzenia dziecka o bardzo małej wadze.

- palenia papierosów,

- nadmiaru słodyczy, gdyż zawierają tylko ”puste kalorie” i sprzyjają nadmiernemu przyrostowi masy ciała w czasie ciąży, a potem otyłości. Mają również wpływ na powstanie próchnicy, na którą kobiety w ciąży są szczególnie narażone.

- nadmiaru tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, które sprzyjają otyłości, miażdżycy, chorobie wieńcowej. Wskazane są zamiast nich tłuszcze roślinne zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe – niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu. Dzienne zapotrzebowanie to 2 łyżki margaryny lub oleju najlepiej słonecznikowego, sojowego czy kukurydzianego.

- nadmiaru soli kuchennej, która nasila obrzęki, a także sprzyja nadciśnieniu tętniczemu.

- wypijania dużej ilości kawy (powyżej 3 filiżanek), gdyż może spowodować poronienie, poród przedwczesny, przedwczesne pęknięcie błon płodowych, urodzenie noworodka o małej masie.

Zamiast białego powinno się jeść czarne pieczywo, gdyż zawiera duże ilości witaminy B1, PP, żelaza i błonnika. Wskazane są również gruboziarniste kasze, ryż, płatki owsiane.

Powinno się jeść minimum 4 porcje dziennie. Jedna porcja to: 1 kromka czarnego pieczywa lub 1 herbatnik lub 1/2 – 3/4 szklanki płatków, ryżu, kaszy.

Codziennie należy wypijać około 4 szklanek mleka, gdyż zawiera ono pełnowartościowe białko, wapń, witaminy B2 i B12. Dotyczy to nie tylko kobiet w ciąży, ale i matek karmiących. Jeżeli kobieta nie przepada za mlekiem, powinna zastąpić je innego rodzaju nabiałem. 1 szklanka mleka to równowartość 2 plasterków żółtego sera lub jogurt lub budyń.

W codziennej diecie nie powinno zabraknąć chudego mięsa, ryb, drobiu, nasion roślin strączkowych. Kobieta w ciąży powinna jeść 3 porcje białka dziennie. Jedna porcja to 100 – 150 g wędliny, mięsa, drobiu lub 2 jajka lub 1-1,5 szklanki gotowanej fasoli, groszku. Posiłki powinno wzbogacać się dużą ilością warzyw i owoców, które zawierają witaminę C (zwiększa wchłanianie żelaza)

Mięso zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego żelaza, którego zapotrzebowanie wzrasta w ciąży dwukrotnie.

Kobieta w ciąży powinna jeść dziennie około kilograma warzyw i owoców (obowiązkowo 100 g marchwi i 4 duże owoce np. jabłko, banan lub więcej mniejszych), gdyż zawierają duże ilości witaminy C , beta-karotenu (marchew, pomidory, ciemnozielone warzywa), kwasu foliowego, błonnika i składników mineralnych

Prawidłowa zróżnicowana dieta w większości pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały dla przyszłej mamy i dziecka. Jeżeli jednak kobieta chce przyjmować preparaty wielowitaminowe, dostępne w dużym wyborze w naszych aptekach, powinna najpierw zapytać swojego ginekologa., gdyż bardzo niebezpieczne również dla dziecka może być ich przedawkowanie.

Wszystkie kobiety przed planowaną ciążą powinny przyjmować 0,4 mg kwasu foliowego dziennie, by zapobiec powstawaniu wrodzonych wad mózgu i rdzenia kręgowego u dziecka.

Natomiast 4,0 mg kwasu foliowego powinny przyjmować przed kolejną ciążą te kobiety, które już urodziły dzieci z wadami układu nerwowego.

Tabletki zawierające kwas foliowy należy przyjmować po konsultacji z lekarzem, minimum do 12 tygodnia ciąży.

W pierwszym trymestrze ciąży pojawiają się zaburzenia żołądkowo-jelitowe, nudności, zgaga, kobieta wtedy powinna jeść posiłki lekkostrawne, unikać potraw smażonych, o intensywnym zapachu, nie należy pić kawy. Może jeść mniej podczas jednego posiłku, ale częstość posiłków może być większa nawet 7-8 dziennie.

Nie należy pić bezpośrednio po posiłku, dopiero po 20-30 minutach.

Najlepsze są sałatki wielowarzywne, gdyż zawierają duże ilości witamin i mikroelementów, a jednocześnie są lekko strawne.

W drugim trymestrze ciąży nudności i wymioty ustępują, więc ilość posiłków można zmniejszyć do 4 –5 dziennie. Dieta powinna zawierać większe ilości białka, głównie tego o dużej zawartości wapnia i żelaza.

Nie wolno zapominać o owocach i warzywach, a także o wypijaniu dużej ilości soków owocowych głównie pomarańczowych i grejpfrutowych.

W trzecim trymestrze ciąży za pomocą diety można zmniejszyć niektóre dolegliwości.

W przypadku zaparć należy jeść więcej jabłek, sałaty, marchewki, wypijać duże ilości świeżo wyciśniętych soków owocowych i warzywnych, zrezygnować z jasnego pieczywa a jeść tylko ciemne, pełnoziarniste. Zamiast kaszy perłowej, manny czy ryżu polecam kasze gryczaną, pęczak i płatki owsiane. Dobrze wpływają na przewód pokarmowy suszone śliwki, rodzynki, morele, pestki dyni.

Zaparciom można również zapobiegać poprzez regularną gimnastykę i codzienne spacery.

Nie wolno zażywać środków przeczyszczających.

W przypadku zgagi należy ograniczyć ilość spożywanych owoców i soków owocowych zawierających dużo kwasów organicznych np. pomarańczy, grejpfrutów, cytryn. Jak również warzyw, które drażnią przewód pokarmowy tj. pory, cebula. Niewskazane są również smażone, tłuste i pikantne potrawy.

Zgaga najczęściej pojawia się podczas leżenia na wznak i gwałtownego pochylenia się do przodu. Najlepiej więc leżeć na boku, pod głowę poodkładać poduszkę.

Zgagę można złagodzić kilkoma łykami mleka czy gorącej herbaty, pożuciem gumy, zjedzeniem migdałów.

Jeżeli kobieta ma wzdęcia powinna zrezygnować z kapusty, grochu, fasoli, wody gazowanej a także świeżego pieczywa.

W przypadku obrzęków należy wyeliminować sól i potrawy zawierające duże ilości soli np. ryby morskie, buliony, żółte sery, kapusta i ogórki kiszone, rzodkiewki, seler.

Zamiast soli można stosować żurawiny, sok z cytryny, tymianek, szałwię, estragon.

hastagi na stronie:

#grejpfrut w ciąży #sok z kiszonej kapusty w ciąży #grejfrut a ciaza #grapefruity w ciąży #sok grejpfrutowy w ciąży #jakie warzywa jesc w ciazy #picie soku z kiszonych ogorkow w ciazy #sok po kiszonych ogórkach w ciąży #soki w ciąży #jakie pic soki w ciazy

Related posts

  • ala

    na zgage najlepszy jest sok z cytryny. Stosuje te metode juz od wielu lat. Mlekko zludnie niweluje zgage na pol godziny, natomiast wypicie soku z cytryny – czystego, dziala lepiej niz niejeden lek.Polecam, jestem w drugiej ciazy, III trymestr i nie wyobrazam sobie nie wypicia soku z cytryny przed snem.

Top