Domowej roboty konfitury dla zapracowanych

Warszawa, 29 lipca 2019 r.
Informacja prasowa

Domowej roboty konfitury dla zapracowanych

Sezon letni to czas na świeże, soczyste i dojrzałe owoce. Byłoby świetnie zachować wakacyjne smaki na dłużej, prawda? Dlatego już teraz powinniśmy pomyśleć o zrobieniu pysznego, domowego przetworu, który z pewnością przypomni nam smaki lata w jesienny czy zimowy dzień.

Mowa tu oczywiście o konfiturze, której przygotowanie wbrew pozorom, nie jest bardzo pracochłonne. Jeśli macie ochotę rozkoszować się słodkim i owocowym smakiem przetworów w letnie lub chłodne dni, to koniecznie sprawdźcie propozycje, jakie dla Was przygotowaliśmy.

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem
Składniki:
? 600 g truskawek
? 400 g rabarbaru
? 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 Delecta
? 4 łyżeczki cynamonu
Dla osób, które lubią kwaśno-słodkie smaki, mamy coś specjalnego. Połączenie rabarbaru z truskawkami stworzy idealnie letni i świeży smak, któremu nie będziecie mogli się oprzeć!
Aby przygotować konfiturę, należy obrać rabarbar i pokroić go na kawałki (około 1 cm). Następnie, dusimy go z dodatkiem cynamonu przez około 15 minut w garnku z grubym dnem, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Później zajmujemy się truskawkami ? myjemy je, oczyszczamy z szypułek, kroimy w ćwiartki i mieszamy z rabarbarem. Do naszego miksu owocowego dodajemy cukier żelujący i podgrzewamy całość, ciągle mieszając, aż masa się zagotuje. Owoce gotujemy przez około 3 minuty, a następnie wlewamy masę do wyparzonych słoików. Jak wystygnie możemy cieszyć się cudownym smakiem konfitury, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota!

Konfitura jagodowa z tymiankiem
Składniki:
? 500 g borówek amerykańskich lub jagód
? 15 g Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
? garść świeżego tymianku
? 150 g cukru
Miłośnikom niebanalnych smaków z pewnością spodoba się pomysł na konfiturę z jagód… z małą innowacją, ponieważ z dodatkiem tymianku!
Na początek, wypłukane i osuszone owoce wkładamy do garnka, dodajemy Dżemix i zagotowujemy całość, ciągle mieszając. Następnie obieramy listki tymianku i dodajemy do owoców, wraz z cukrem. Tak przygotowaną mieszankę gotujemy pod przykryciem około 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika po ugotowaniu. Nie oszczędzajmy słoików i zróbmy większy zapas na zimę!

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z kardamonem
Składniki:
? 300 g marchwi
? 600 g pomarańczy
? skórka otarta z 1 pomarańczy
? sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
? 1 opakowanie Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
? 5 ziaren kardamonu
? 250 g cukru
? 50 ml wody
Można by pomyśleć, że konfitura z dodatkiem warzyw nie może być dobra… Nic bardziej mylnego! Warto zaryzykować i przekonać się na własnym podniebieniu. ? Aby przygotować konfiturę należy obrać marchewkę i pokroić na cienkie plasterki. Następnie podlewamy ją wodą i sokiem z pomarańczy i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Gdy marchewka zmięknie, blendujemy ją na gładki mus. Do gotowej masy dodajemy obrane i pokrojone pomarańcze, utarty w moździerzu kardamon i wszystko mieszamy. Kiedy już wszystko idealnie połączymy, dodajemy Dżemix, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy cukier i ponownie gotujemy przez około 3 minuty. Gotowa konfitura zaskoczy Was niesamowicie pysznym smakiem. Bon appetit!

Etykiety na słoiczki do pobrania:
https://delektujemy.pl/wp-content/uploads/2017/06/etykiety_naklejki-na-sloiki_przetwory_delektujemy.pl_.pdf
Jeśli jesteście ciekawi innych owocowych konfitur, koniecznie zajrzyjcie na https://delektujemy.pl/przepisy-na-przetwory/.

Dodatkowe informacje:

Delecta to marka spożywcza z wieloletnią tradycją, ciesząca się zaufaniem konsumentów, ceniona za szczerość, autentyczność i wysoką jakość oferowanych produktów. Choć firma w zeszłym roku obchodziła 25-lecie swojego istnienia, to jej tradycja sięga aż 1816 roku. Marka oferuje konsumentom szeroki wybór deserów, mieszanek, przypraw oraz dodatków do domowego wypieku ciast. W portfelu producenta znaleźć można również markę Anatol ? niskoprzetworzoną, zbożową kawę ekspresową w saszetkach, a także zupy w proszku, w tradycyjnych polskich smakach. Firma stale rozszerza swój asortyment, dopasowując go do dynamicznie zmieniających się upodobań klientów. Dbałość o doskonały smak oraz czysty skład, to motto, przyświecające wszystkim produktom marki. Delecta od 2015 roku wchodzi w skład grupy kapitałowej Bakalland.
Więcej informacji na stronie: www.delecta.pl
Ciekawe przepisy na ciasta i desery można znaleźć tutaj: www.delektujemy.pl
__________________________________________________________________________________

Authors
Top